RALLI / RALLISPRINT

RALLISPRINT – YKSI AUTOURHEILUN PERUSLAJEISTA

Pidätkö vauhdikkaasta ajamisesta? Pidätkö nopeatempoisista kilpailutapahtumista? Jos vastauksesi ovat myönteisiä, viime vuosina nopeasti suosiotaan kasvattanut rallisprint voi olla suosikkilajisi.

Rallisprint on yksi autourheilun peruslajeista. Sprinteissä ajetaan kelloa vastaan yksi rallin erikoiskoetta vastaava rata. Kahden-neljän kilometrin pituinen rata ajetaan kaksi-kolme kertaa ja kilpailijan nopein aika otetaan huomioon.

Rallista poiketen rallisprint -autossa ei ole kartanlukijaa, vain kuljettaja. Kilpailijat saavat tutustua rataan ennakolta jalan tai polkupyörällä.

Kilpailukalusto on lajissa varsin kirjavaa. Huipputasolla on uutta rallikalustoa ja tehokkaita turboautoja, mutta harrastajatasolla ajetaan vanhemmalla ja edullisella kalustolla.

Rallisprintin vahvuus on nimenomaan luokkamäärässä, mukaan pääsyn kynnys on matala.

Osallistumisen ehtona rallisprinttiin on suoritettuna oleva kilpailijatutkinto. Rallisprintissä on myös nuorten luokka, johon kilpailijat saavat osallistua sen vuoden alusta jolloin täyttävät 16 vuotta, koska kilpailut suoritetaan suljetulla alueella, eikä reittiin sisälly rallin tapaan yleisillä teillä ajettavia siirtymäosuuksia.

Rallisprinttiä ajetaan niin SM-tasolla, joissa tarjolla on kilpailuita niin lumella, soralla kuin asfaltilla, ainoastaan asfaltilla kilpailtavassa Cup-sarjassa sekä kansallisissa kilpailuissa. Vuosittain suomessa järjestetään yli 40 rallisprint-kilpailua.

Vihdissä rallisprintillä on pitkät perinteet. Aikoinaan rallisprinttejä järjestettiin Vihdin Viuhahdus -nimellä Nummelan lentokentällä. Näiden kilpailuiden voittajaluettelossa on tuttuja nimiä: Vihdin rallisprintin ovat voittaneet muun muassa rallimestarit Markku Alèn ja Timo Salonen.

Vihdin UA:n Markku Jääskeläinen on saavuttanut lajissa viime vuosina upeaa menestystä. Jääskeläisen palkintokaapissa on SM -hopeat vuosilta 2012 ja 2014, sekä SM -pronssi vuodelta 2010.

Vihdin Urheiluautoilijat palasi rallisprint -kilpailuiden järjestäjäksi keväällä 2016, rallisprintiä ajettiin nyt Veikkoinkorven teollisuusalueella.

TOIMIKUNNAT >>>