MITEN ALOITTAA KARTING

1. Kokeile
Ensimmäinen askel on kokeilla karting-autoa. Suomessa on useita sisä- ja ulkoratoja, joilla on vuokraustoimintaa. Voit kokeilla ajamista ilman aiempaa kokemusta.

2. Liity seuraan
Omalla autolla ulkoradoilla harjoittelun edellytyksenä on yleensä jonkun autourheiluseuran jäsenyys sekä autossa voimassa oleva liikennevakuutus. Vihuan jäseneksi voi liittyä tämän sivuston lomakkeella. Seurassa saat tukea ja neuvoja harrastuksen aloittamiseen.

3. Kilpaileminen, lisenssit ja vakuutukset:
Kilpailemiseen tarvitaan kilpailulisenssi, luokituksen mukainen vakuutettu kalusto sekä hyväksytyt varusteet. Kilpailulisenssin voi hankkia oman seuran kautta käyttäen seuralta saatua Motorsport ID:tä AKK:n KITI järjestelmässä. Seura auttaa tarvittaessa lisenssin hankinnassa. Lisenssiin sisältyy myös vakuutus. Autossa tulee olla myös voimassa oleva liikennevakuutus. Tarkista vakuutusten kattavuus ja harkitse lisävakuutuksia.

4. Kalusto ja varusteet
Kun suunnittelet kalusto- ja varustehankintoja, kysy ensin neuvoa seuran kokeneilta harrastajilta. Valikoima on todella kirjava, ja kokeneen harrastajan neuvot auttavat sinua eteenpäin. Kilpailutoiminnassa kaluston ja varusteiden tulee täyttää luokitusvaatimukset.

Runko: Varmista että runko on suora ja teknisesti hyvässä kunnossa. Tarkista hitsaussaumat, laakerit, jarrut sekä säätömahdollisuudet. Penkin tulee olla juuri sinulle sopiva ja ajoasento säädetty sinulle sopivaksi.

Moottori: Tarkista mitä sarjoja ja luokkia milläkin moottorilla voi ajaa. Tarkista huoltovälit- ja kustannukset. Tutustu moottorin säätöominaisuuksiin. Käytetyn moottorin kunnosta ei voi koskaan olla täysin varma. Tutustu käytetyn moottorin historiaan ja suorituskykyyn ennen ostopäätöstä. Kilpailuissa moottorin tulee täyttää vaaditut luokitukset, joten varmista asia ennen ostopäätöstä. Harkitse vaihtoehtona uuden moottorin hankkimista asiantuntevasta liikkeestä.

Ajovarusteet: Tärkein varuste on kypärä, joka täyttää vaaditut luokitukset. Käytä kartingiin tarkoitettuja ajohanskoja, haalareita ja kenkiä. Kylkiliivit ovat suositeltavia, sillä ne suojaavat kylkiä rasitukselta ja iskuilta. Kylkivamma voi pilata koko ajokauden.

5. Harjoittelu ja kilpailut:
Aloita harjoittelu paikallisilla radoilla. Kysy seuran jäseniltä vinkkejä ajoharjoitteluun. Osallistu seuran järjestämiin ajotapahtumiin. Suomessa järjestetään erilaisia kilpailuja ajokaudella lähes viikottain. Lisätietoa karting kilpailuista saat seurojen verkkosivuilta sekä AKK:n sivuilta.

6. Säännöt ja luokitukset:
Voimassa oleviin karting-sääntöihin ja luokituksiin voit tutustua AKK:n verkkosivuilla (autourheilu.fi).

TOIMIKUNNAT >>>